Kürtaj Öncesi Testler

Muayenehanelerde kürtaj yapan hekimlerin bir kısmı web siteleri üzerinde, kürtaj öncesi pıhtılaşma bozukluğu var mı diye kan testleri yapılması gerektiğini yazmıştır. Ancak muayenehanelerinde kürtaj öncesi bu kan testlerini yapmadıklarını biliyoruz. Çünkü laboratuvarları yok.


Kürtaj işlemi kanamalı bir operasyon olup, hastada pıhtılaşma bozukluğu şüphesi bu işlemden önce araştırılmalı ve gerekirse testler yapılarak özel durumlarda önlemler alınarak kürtaj işlemi yapılmalıdır.

Mutlaka kürtaj hekiminize tam kan sayımı, kanama pıhtılaşma zamanı ve INR gibi testlerin yapılması konusunda uyarınız. Küçük gebeliklerin muayenehane bazında yapılmasında bir sakınca yoktur, ama muayenehane hekiminin en azından INR bakabilecek bir sistemi kurması gerekir.

İstenmeyen gebeliklerde kürtaj açısından gebelik haftası sınırı yasal olarak 10 hafta olarak belirlenmiştir. Yası 18 den yukarıdaki kadınlar istenmeyen gebeliklerinde 10.haftaya kadar yasal olarak yaptırabilirler. 18 yaşının altındaki kızlar ebeveynlerinin imzası ile veya onayı ile istenmeyen gebelik kürtajini yaptırabilirler. 10.haftadan sonra yasal olarak kürtaj yapmak ve yaptırmak yasaklanmıştır. 10. haftadan sonra istenmeyen sağlıklı bir gebeliğin sonlandırılması işlemini yapan hekim ve yaptıran hasta ağır ceza mahkemelerinde yargılanır. 

Eğer bebeğinizde herhangi bir sakatlık varsa veya herhangi bir hastalığınızdan dolayı gebeliğin sonlandırılması gerekiyorsa 26. haftaya kadar bu işlemin bitirilmesi gereklidir. Bu durumda mutlaka devlet hastanelerinde veya Üniversite hastanelerinde özel kurul kararları gerekmektedir. Eğer perinatoloji konusunda bilgi sahibi bir hekim ve aminosentez yapabilen bir hekim ise aminosentez sonucunda kromozom anomalisi ispat edilebilirse kurul kararı gerekmeden yapılabilir. 

İstenmeyen bir gebeliğe sahipseniz lütfen 10. haftaya kadar beklemeyiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır ve Kürtaj Sonrası Bilgiler